top of page
  • Foto van schrijverMariska

Hoe IJsland verhalen ademt

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Hoe Ijsland verhalen ademt

IJsland ademt verhalen. Van trollen tot hidden people, het magische landschap wordt zo mogelijk nóg betovender omdat overal een verhaal achter lijkt te zitten. Deze gigantische rots is eigenlijk een versteende trol en achter die waterval ligt een schat verscholen die je alleen kunt vinden als je de regenboog volgt.... Het land van vuur en ijs, van vikingen en van een prachtige literaire traditie, is ook een land van verhalen.


De trollen van IJsland

Hvítserkur, Hoe ijsland verhalen ademt

Trollen spelen een belangrijke rol in de IJslandse folklore. Ze leven in de bergen en grotten van het land en komen voor in verschillende verhalen en legenden. Trollen zijn reusachtige figuren die soms angst aanjagen. Een van de bekendste verhalen is dat van Bárður Snæfellsás. Hij is half menselijk, half trol en is de beschermer van het Snæfellsnes-schiereiland. Hij woont volgens de verhalen in de gletsjer van Snæfellsjökul en beschermt het gebied tegen kwaad.

Een bekende trol die veel toeristen graag bezoeken, is Hvítserkur. Deze gigantische rots ligt in de zee in het noordwesten van IJsland, bij Vatnsnes. Het lijkt op een drinkende draak, maar dit zou zomaar eens een trol kunnen zijn die versteend is door de zon...


In Selfoss kwamen we sporen tegen van een trol. In de rivier Ölfusá ligt een eenzame steen en volgens de legende is dat een oversteekplaats voor de trol Jóra. Het verhaal is uitgebeeld op een muurschildering op een brug, vlakbij. Handig voor toeristen die op zoek gaan naar de verhalen van IJsland. Het verhaal staat beschreven in de collectie folklore verhalen van Jón Árnason. Het verhaal gaat dat Jóra een steen in de rivier gooide en deze gebruikte om de rivier te kunnen oversteken. De steen wordt tegenwoordig dan ook wel Tröllkonhlaup of Jóruhlaup - de sprong van de trol, of de sprong van Jóra genoemd.


Trol Jóra in Selfoss

De Hidden People van IJsland

De hidden people, hidden folk, of 'huldufólk' zijn bovennatuurlijke wezens die in IJsland in rotsen, heuvels en verborgen valleien leven. Ze zijn onzichtbaar voor de meeste mensen, maar tonen zich soms aan bepaalde individuen. Ze bewaken vaak verborgen schatten en beschermen de prachtige natuur in IJsland, maar ze zijn ook zeker niet vies van wat kattenkwaad... Ze verstoppen spullen zodat mensen ze kwijt zijn, soms als grapje en soms omdat de mensen hun leefgebied verstoord hebben. Ze kunnen ook paden laten verdwijnen of verwisselen, waardoor je als reiziger ineens de weg kwijt bent. Er zijn talloze voorbeelden en volksverhalen van de hidden people in IJsland die grappen uithalen met toeristen of IJslanders.


De schatten achter de watervallen

Skogafoss, IJsland

Watervallen heb je in IJsland genoeg en zijn een must om te bezoeken als je naar dit magische land afreist. Skógafoss, Gulfoss en Godafoss zijn zo maar een aantal van de meest bekende en mooiste watervallen die het land te bieden heeft. En volgens de kolonisten van IJsland zijn het ook de perfecte plekken om schatten achter te verstoppen.


Volgens de legenden ligt er een kist vol goud achter Skógafoss verscholen. Er is een poging gedaan de kist tevoorschijn te halen, maar de drie mannen die het probeerden waren zelfs samen niet sterk genoeg, en kregen alleen een gouden ring aan de zijkant van de kist te pakken. Deze ring ligt nu in het museum van Skógar.

Ook in Gulfoss ligt een kist met goud verstopt. Een boer genaamd Gýgur wilde niet dat iemand er na zijn dood met zijn goud vandoor ging, en dus gooide hij het in de waterval. Daardoor heeft Gulfoss haar naam gekregen - De gouden waterval.


IJsland is een magisch land, en de kracht van verhalen is er sterk. Niet alleen vanwege de literaire traditie en vikingen, ook overal in het landschap zijn sporen van verhalen te vinden. Meer lezen over IJsland en IJslandse literatuur? Bekijk dan zeker ook onze IJsland pagina!

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page