Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.
Engeland heeft een ontzettend rijke, literaire geschiedenis. De meest bekende auteurs die wij in Nederland kennen, zijn Engels. Denk maar aan William Shakespeare, Jane Austen, de zusjes Brönte, Roald Dahl of Charles Dickens. In dit artikel willen we deze literaire geschiedenis van Engeland eens wat beter onder de loep nemen, en raadden we je de beste boeken aan binnen de Engelse literatuur. Eerder al bespraken we alles van de middeleeuwse literatuur tot aan de romantiek en in dit artikel zullen we de Engelse literatuur vanaf de Victoriaanse periode tot nu bespreken.
Engelse literatuur in de Victoriaanse periode
De Victoriaanse periode in Engeland gaat over sociale verandering en industriële vooruitgang. Een belangrijk Engels auteur uit deze tijd is natuurlijk Charles Dickens die in zijn boeken, zoals Great Expectations, A Christmas Carol en Oliver Twist erg duidelijk het verschil tussen arm en rijk laat zien, alsmede de gevolgen van hebzucht en egoïsme. Ook de zussen Brönte, die we bij de Romantiek tijd al besproken hebben, staan met een voet al in de Victoriaanse tijd. Een ander belangrijk Engels werk uit de Victoriaanse tijd is Vanity Fair van William Thackeray. Het is een satirische roman die de dubbele standaarden van de Victoriaanse maatschappij benadrukt. Andere Victoriaanse auteurs zijn George Eliot en Thomas Hardy. George Eliot is het pseudoniem van Mary Anne Evans, auteur van Middlemarch over een fictieve stad waarin de complexe sociale, politieke en morele landschappen van het victoriaanse tijdperk worden onderzocht. Thomas Hardy is auteur van onder andere Tess of d'urbervilles waarin een jonge vrouw strijd tegen de sociale en morele normen van het victoriaanse tijdperk.
Engelse literatuur in de Moderne tijd
Vanaf de 20e eeuw kwamen er in de Engelse literatuur meer ruimte voor vernieuwing en literaire experimenten, zoals Stream of Consciousness, niet lineaire verhaalstructuren, symbolisme en spelen met taal en vorm. Bekende auteurs uit de moderne tijd binnen de Engelse literatuur zijn Virginia Woolf en T.S. Eliot. Virginia Woolf is bekend van onder andere To the lighthouse en Mrs. Dalloway, maar ook van het feministisch pamflet A room of one's own. Virginia Woolf had unieke bijdrage aan de Engelse literatuur vanwege haar poëtische diepgang en verteltechnieken. T.S. Eliot kennen we vooral van The Waste Land. Het is een van de belangrijkste werken in de moderne poëzie, het gaat onder andere over de vervreemding na de eerste wereldoorlog.
Andere moderne, Engelse auteurs die niet mogen ontbreken in dit lijstje zijn George Orwell, J.R.R. Tolkien en Daphne du Maurier. George Orwell is bekend van zijn dystopische romans 1984 en zijn politieke allegorie Animal Farm. Zijn 1984 was niet de eerste dystopische roman, maar wellicht wel de bekendste en het is zeker een van de meest invloedrijke dystopieën. J.R.R. Tolkien kennen we vooral van het bekende The lord of the Rings. Hij is een van de grondleggers van het moderne fantasy genre en met thema's als vriendschap, opoffering en moed worden zijn boeken ook tot literatuur gerekend, en niet alleen beschouwd als fantasy romans. Ten slotte, Daphne du Maurier is bekend om haar gotische romans zoals Rebecca. Dankzij haar gebruik van symboliek en allegorie is ook zij onderdeel van de moderne tijd met ruimte voor literaire experimenten.
Naast al deze moderne, Engelse auteurs is er vanaf de 20e eeuw ook een ontzettend rijke jeugdliteratuurcultuur ontstaan in Engeland. Hierover vertellen we meer in artikel specifiek over Engelse jeugdliteratuur.
Engelse literatuur van nu
In de 21e eeuw gaat de Engelse literatuur veel meer over diversiteit en representatie daarvan en verdere experimenten met betrekking tot taal waardoor het postmoderne literatuur wordt.
Bekende Engelse auteurs van nu zijn onder andere Zadie Smith, David Mitchell en Stephen Hall. Zadie Smith schrijft over de multiculturele samenleving van Groot Brittanië in onder andere White Teeth en On Beauty. De Engelse auteur David Mitchell is een goed voorbeeld van postmoderne literatuur. Zijn Cloud Atlas maakt gebruik van experimentele verteltechnieken, metafictionele elementen en een fragmentarisch, niet-lineaire verhaalstructuur waardoor het speelt met de vorm die literatuur normaliter heeft. Stephen Hall is een andere postmoderne auteur, bekend van de Raw Shark Texts. Dit boek heeft ook een experimentele inhoud en gaat over iemand die geheugenverlies heeft na een traumatische ervaring en bedreigd wordt door een conceptuele haai. De Engelse literatuur heeft een ontzettend rijke geschiedenis met sterke auteurs die zeker de moeite waard zijn om te lezen. In dit artikel hebben we de Engelse literatuurgeschiedenis vanaf de Victoriaanse tijd besproken en hebben we een aantal mooie boeken benoemd die je zeker op je te-lezen lijstje kunt zetten. Wil je meer lezen over Engeland? Bezoek dan zeker ook onze Engeland-pagina voor al onze nuttige tips over Engeland, boekige plekjes in de mooiste steden en Engelse literatuur.
Comentarios