top of page
  • Foto van schrijverMariska

Luisterboeken: Yay or Nay?


Luisterboeken: leuk of niet leuk? En tellen jullie ze mee voor je reading challenge? Net zoals over veel andere onderwerpen, zijn niet alle lezers even lyrisch over luisterboeken. De een luistert er graag naar, de ander pakt liever een 'echt' boek. Hetzelfde geldt eigenlijk voor ebooks. Waar de ene lezer zweert bij zijn/haar/hun kobo voor op het strand of op vakantie, slepen anderen liever kilo's boeken mee op reis. Ik moet toegeven dat ik zelf de tweede persoon ben. Hoewel ik zeker het nut in zie van ebooks en de complete toegang tot alle boeken die je wil lezen, ben ik toch meer fan van het lezen van een fysiek boek. Het omslaan van pagina's heeft voor mij iets rustgevends. Overigens heb ik wel een tablet waar ik af en toe boeken op lees, specifiek voor boeken die ik niet wil kopen of die alleen via storytel te verkrijgen zijn als e-book.


Afijn, ik wilde het eigenlijk hebben over luisterboeken. Want hoe heerlijk is het om voorgelezen te worden? Als je een fijne voorlezer hebt, die een goede vertelstem heeft, weet wanneer hij pauzes moet houden en wellicht zelfs stemmetjes opzet bij bepaalde personages, is het heel gemakkelijk meegevoerd te worden op het verhaal terwijl je met je handen andere dingen aan het doen bent dan pagina's omslaan.


Nu spreek ik mezelf een beetje tegen, want ik zei net dat ik het juist fijn vind om pagina's om te slaan. En dat is nog steeds waar, maar dat kan niet altijd. Ik luister vaak naar luisterboeken als ik wel wil lezen, maar mijn aandacht ergens anders voor nodig heb: zoals autorijden. Een lange rit gaat sneller voorbij als je naar een spannend verhaal luistert onder het rijden. Zo was ik na een lange werkdag naar huis aan het rijden terwijl het einde van they both die at the end aan me werd voorgelezen. Ik heb geen idee hoe ik thuisgekomen ben, maar ik heb erg genoten van het verhaal.


Ik heb wel een aantal voorwaarden, en het gebeurt me vrij vaak dat ik halverwege een rit een luisterboek weer uitzet omdat ik het ofwel niet kan volgen omdat ik op de weg moet letten, ofwel als het zo spannend is dat ik minder let op waar ik rijd (oeps). Complexe verhalen zijn daarom, voor mij, niet geschikt als audioboek. Meestal luister ik naar realistische (of semi-realistische) verhalen in een logische setting zonder al te veel worldbuilding in het Engels, en dan ook het liefst voorgelezen door iemand die niet een al te zwaar accent heeft.


Mijn luisterboeken tel ik overigens ook gewoon mee met mijn reading challenge. Op goodreads hou ik bij hoeveel boeken ik lees, en het gaat me eigenlijk meer om welke boeken dan om het aantal, en een gelezen boek is een gelezen boek, of het nu een ebook, luisterboek of fysiek boek is. Het verhaal heb ik tot me genomen en dat vind ik het belangrijkste om bij te houden.12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page