top of page
  • Foto van schrijverMariska

Toerist of Ontdekkingsreiziger?


Wat voor reiziger ben jij? Ben je een toerist of een ontdekkingsreiziger?


Ik heb een tijdje een abonnement gehad op het reistijdschrift Columbus. Dit tijdschrift was bedoeld voor reizigers die 'buiten de gebaande paden' treden. De reizigers die niet de toeristische attracties opzoekt maar juist andere dingen wil ontdekken.


Persoonlijk vind ik dat er niks mis is met zogenaamde toeristische dingen doen op vakantie. Als je voor het eerst in Rome bent, is het logisch als je naar het Colosseum wil gaan en als je een ritje wil maken in een gondel in Venetië, is daar ook helemaal niks mee. Als het maar dingen zijn die je wil doen omdat je ze wil doen en niet omdat iedereen ze doet.


Wat ik niet zo goed begrijp, is alleen maar dingen afvinken van een lijstje dat iemand anders heeft gemaakt. Natuurlijk zijn er talloze blogs die tips geven over de leukste dingen om te doen op je bestemming. We doen het zelf ook, door voor jullie op te zoeken welke plekken tof zijn voor een boekenliefhebber. Maar het leukste is toch wel om te mixen en matchen, te kijken welke dingen je daadwerkelijk interesseren en die te gaan bezoeken. En dat afwisselen met genieten van de sfeer en cultuur om je heen.


Je kunt tickets kopen voor het Louvre en urenlang in de rij gaan staan voor de Mona Lisa, maar je kunt er ook voor kiezen naar een minder bekend museum te gaan en meer te genieten van de kunst in plaats van dat je het gevoel hebt dat je opgejaagd wordt door de mensen in de rij achter je. Kijk ook eens naar de schilderijen om je heen. Niet alleen maar naar de Nachtwacht in het Rijksmuseum, maar ook naar de schilderijen die ernaast hangen. Die, vind ik persoonlijk, even mooi zijn, maar omdat ze minder beroemd zijn, worden ze minder aantrekkelijk gevonden door de toeristen.


Een van de leukste dingen van op vakantie gaan, is dingen doen die je thuis niet doet. En voor veel mensen betekent dat uitrusten en de tijd nemen. Genieten. Bezoek een minder toeristisch museum met kunst die je écht interesseert en staar een paar uur naar een schilderij waarvan je onder de indruk bent. Ga op een terrasje zitten met een glas Sangria en kijk naar de mensen om je heen. Snuif de cultuur en sfeer van je bestemming op, geniet van de rust. Even geen werk, even geen vervelende collega's en even geen druk van dingen die moeten.

Geen toerist of ontdekkingsreiziger, maar genieter.
8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page