top of page
  • Foto van schrijverMariska

De locaties in Jane Austen's Pride & Prejudice

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Een van de meest gelezen en geliefde auteurs van Engeland is Jane Austen. Hoewel haar boeken al meer dan 200 jaar oud zijn, worden ze nog steeds veel gelezen en zijn er meerdere verfilmingen en adaptaties van haar boeken gemaakt. Eerder al schreven we een artikel over de belangrijkste plaatsen in het leven van Jane Austen. Vandaag willen we kijken naar de bestemmingen in van een van haar meest bekende boeken, namelijk Pride & Prejudice en we kijken daarbij ook gelijk naar de filmlocaties van de meest populaire adaptaties.


Pride & Prejudice

De locaties in Jane Austens Pride & Prejudice

Pride & Prejudice is misschien wel het meest bekende boek van Jane Austen. Het werd gepubliceerd in 1813 en speelt zich voornamelijk af in Derbyshire en Hertfordshire. De hoofdpersoon van het verhaal is Elizabeth Bennett en haar opbloeiende relatie met Mr. Darcy.

Verfilmingen van Pride & Prejudice

Er zijn meerdere verfilmingen van dit boek van Jane Austen. De twee meest bekende daarvan zijn een mini-serie van de BBC uit 1995 met Colin Firth als Mr. Darcy en Jennifer Ehle als Lizzie Bennet. Daarnaast de bekende film uit 2005 met Keira Knightley als Elizabeth Bennet en Matthew Macfadyen als Mr. Darcy.


Longbourn en Meryton

Lacock, Pride & Prejudice locaties, Jane Austen

De familie Bennet woont in het Longbourn estate, in Hertfordshire. In de 1995 BBC adaptatie is Luckington Court gebruikt voor de scènes bij de familie Bennet thuis. Helaas kun je dit gebouw niet bezoeken. In de verfilming uit 2005 Groombridge Place in Kent gebruikt als filmlocatie. Deze plek is tegenwoordig een toeristische trekpleister met de naam Groombridge Place - Magical Forest waar je wilde dieren kunt zien en activiteiten kunt doen. Momenteel is het park echter gesloten voor renovaties.

Longbourn ligt vlakbij het fictieve dorpje Meryton. We weten niet zeker waar ze dit stadje op gebaseerd heeft, maar in de verfilmingen komt de plaats tot leven. In de BBC versie is het dorpje Lacock in de Cotswolds gebruikt voor de scènes in Meryton. Grappig genoeg is Lacock ook gebruikt in de 1996 adapatatie van Emma én kennen we Lacock Abbey ook uit de Harry Potter films! In de 2005 verfilmingen is gekozen voor een andere plaats, namelijk Stamford. Vooral St. George's Square kun je herkennen aan de scène waarin de soldaten door de straat lopen en waar de zusjes Bennet Mr. Wickham ontmoeten.


Netherfield Park

De familie Bingley speelt ook een grote rol in het verhaal van Pride & Prejudice en het landgoed waar zij verblijven moeten we dus zeker ook benoemen. Netherfield Park ligt ook in Hertfordshire en de afstand tot Longbourn is te voet af te leggen. Voor de BBC miniserie is Edgecote House in Banbury, Northamptonshire gebruikt als filmlocatie voor zowel het interieur als het exterieur, maar voor de balzaal is Brocket Hall in Welwyn Garden City, Hertfordshire gebruikt. Voor de 2005 filmadapatie is alles gefilmd in Basildon Park.


Pemberley

Jane Austen locaties Pride and Prejudice

Pemberley is het landgoed van de familie Darcy. Dit ligt vlakbij de fictieve plaats Lambton, in Derbyshire.

Voor de BBC film is er gefilmd in Lyme Park in Cheshire. Hier vindt ook de iconische scène plaats waarin Colin Firth als Mr. Darcy een duik neemt in het meer vlakbij zijn huis. Voor de scenes die zich binnen afspelen, is een ander gebouw gebruikt, namelijk Sudbury Hall.


In de 2005 filmadaptatie wordt Chatsworth House in Derbyshire gebruikt als filmlocatie, en ook wordt de plaats genoemd in het boek als een van de plekken die Elizabeth Bennett bezoekt op haar weg naar Pemberley. Ook is er gefilmd in Wilton House in Salisbury voor Pemberley.


Ook het fictieve dorpje Lambton komt voor in de films. In de BBC miniserie is het stadje Longnor gebruikt als decor, en dan me tname Chapel street. In de 2005 filmversie zien we alleen de inn The Rose and Crown vanaf de binnenkant en daarvoor is Haddon Hall in Bakewell gebruikt.


Het huwelijksaanzoek

Pride and Prejudice locaties Jane Austen Literaire Reizen

Het huwelijksaanzoek van Mr. Darcy aan Elizabeth Bennet is een iconische scène, en prachtig weergegeven in de film uit 2005. In de stromende regen bekent Mr. Darcy zijn gevoelens, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen. Deze scene is gefilmd in de indrukwekkende Stourhead Gardens in Wiltshire. Zeker de moeite waard om te bezoeken, en ga voor het decor deze scene naar de Tempel van Apollo.


Ten slotte zien we nog hoe mooi Engeland kan zijn in beide films. Wie herinnert zich de prachtige scène waarin Keira Knightley als Elizabeth op een klif staat, kijkend in de verte met haar rokken dansend in de wind? Dit is gefilmd op Stanage Edge in de Hathersage Moor in Derbyshire. In de 1995 versie zien we ook een aantal mooie locaties wanneer Elizabeth op pad gaat met de Gardiners. Deze zijn gefilmd bij The Roaches in Leek, Staffordshire en Peak District National Park.


Vond je het leuk om te lezen over de locaties in Pride & Prejudice en om te zien waar de meest bekende filmadaptaties zijn opgenomen? Blijf ons dan volgen, want binnenkort verschijnt onze reisgids In de voetsporen van Jane Austen waarin je alles kunt lezen over de belangrijkste plekken in het leven van de geliefde schrijver, hoe je in haar voetsporen kunt treden én hoe je alle locaties van haar boeken en filmadaptaties zelf kunt bezoeken. Wil je meer lezen over Engeland? Bezoek dan zeker ook onze Engeland-pagina voor al onze nuttige tips over Engeland, boekige plekjes in de mooiste steden en Engelse literatuur.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page