Wie heeft er niet gehoord van de grote Sherlock Holmes? De wereldberoemde detective, wiens verhalen op talloze manieren bewerkt en geadapteerd zijn. Maar de verhalen en het personage zouden niet bestaan zonder zijn auteur: Sir Arthur Conan Doyle, een man van wie we veel minder weten dan van de wereldberoemde Sherlock. Laten we eens wat dieper duiken in het leven van Conan Doyle en de plaatsen die belangrijk waren in zijn leven en zijn beroemde boeken hebben geïnspireerd.
Bestel de complete bundel Sherlock Holmes verhalen hier.
Edinburgh, Schotland en de inspiratiebron voor Sherlock Holmes
Zeg je Sherlock Holmes, dan zeg je Engeland en Londen, maar het leven van zijn auteur begon in Schotland. Op 22 mei 1859 werd Arthur Conan Doyle geboren in Edinburgh. Zijn moeder vertelde hem vaak verhalen en heeft zijn liefde voor literatuur al op vroege leeftijd aangewakkerd.
Leuk weetje, de auteur wordt vaak aangeduid als "Conan Doyle" alsof hij een dubbele achternaam had. Zo gebruikte hij zijn naam zelf ook, maar eigenlijk was "Conan" een doopnaam.
Arthur Conan Doyle heeft op jonge leeftijd op school gezeten in Engeland, in Lancashire en in Oostenrijk, om zijn Duits te verbeteren. Na zijn middelbare school keerde hij terug naar Edinburgh waar hij geneeskunde ging studeren aan de universiteit, maar ook tijdens zijn studiejaren heeft hij flink wat afgereisd. Hij reisde naar Engeland, Groenland en de West Afrikaanse Kust. Tijdens zijn studies begon hij met het schrijven van korte verhalen. Zijn eerste gepubliceerde verhaal was The mystery of Sasassa Valley wat zich afspeelt in Zuid Afrika, en dit verhaal werd in 1879 gepubliceerd in Chambers's Edinburgh Journal.
Op de universiteit van Edinburgh kreeg Conan Doyle les van Joseph Bell. Bell leerde de leerlingen het belang van observeren bij het maken van een diagnose. Met zijn observatievermogen was Bell een pionier binnen de forensische wetenschap én de inspiratiebron achter de grote Sherlock Holmes. Bell hielp soms ook mee met politieonderzoeken, zoals ook het onderzoek naar Jack the Ripper.
Engeland en het begin van Conan Doyle's literaire carrière
Na zijn studies reisde Conan Doyle naar Engeland waar hij een praktijk startte met een studiegenoot in Plymouth. De samenwerking ging moeilijk en dus startte hij zijn eigen praktijk, dit keer in Portsmouth. De praktijk was niet echt een succes en Conan Doyle focuste zich op zijn schrijven terwijl hij wachtte op patienten. Hij schreef A study in Scarlet en deze werd gepubliceerd in 1887 in de Beeton's Christmas Annual. Het verhaal werd lovend ontvangen.
In 1891 besloot Conan Doyle naar Wenen te vertrekken voor een studie oogheelkunde, die hij niet afrondde. Wel reisde hij nog naar Milaan, Venetië en Parijs, voordat hij settelde in Londen. Op het adres 2 Devonshire Place (nu 2 Wimpole street) opende hij een kleine praktijk waar hij een groot deel van de Sherlock Holmes verhalen schreef. Ook deze praktijk werd geen succes, maar zijn verhalen wel. Conan Doyle had een ambivalente houding tegenover Sherlock Holmes en wilde zijn literaire karakter ter dood veroordelen, schreef hij in een brief naar zijn moeder. Zij raadde dit idee ten sterkste af. Zijn uitgevers bleven maar vragen om meer verhalen, en om ze te ontmoedigen, vroeg Conan Doyle een ontzettend hoge prijs voor de verhalen. Tot zijn verbazing werd die prijs geaccepteerd. Zo werd hij een van de best betaalde auteurs van zijn tijd. Natuurlijk speelt Londen ook een belangrijk rol in de Sherlock Holmes verhalen zelf. Het adres van Sherlock Holmes en Watson, 221B Baker Street is vandaag de dag een populair Sherlock Holmes museum.
Zwitserland en de dood van Sherlock Holmes?
Tijdens een vakantie in Zwitserland in 1893 raakt Conan Doyle geïnspireerd door de Reichenbach waterval. Met steile kliffen en donderende waterval is het de perfecte plek voor een epische confrontatie tussen Sherlock en zijn aartsvijand Moriarty in The final problem.
Echter komen er na de val van Sherlock en Moriarty nog enkele andere Sherlock verhalen, omdat zijn publiek zeer ontevreden was over het einde van het laatste boek. The hound of the baskervilles wordt gepubliceerd in 1901 en in 1903 komt er een nieuw kort verhaal over Sherlock Holmes met de titel: The adventure of the empty house.
Crowborough, Sussex
Na de drukte van de hoofdstad verhuisden Conan Doyle en zijn vrouw in 1907 naar het rustige stadje Crowborough in East Sussex. Hij kocht een groot huis met de naam Windlesham waar hij een rustig leven leidde. Hij kreeg een interesse voor spiritualiteit en het bovennatuurlijke, iets wat hij verwerkte in zijn latere boeken, zoals The coming of the fairies en The edge of the unknown. Hij maakte ook nog een reis door Australië en Nieuw Zeeland en schreef het boek The wanderings of a spiritualist over zijn reizen.
Sir Arthur Conan Doyle, de auteur van de wereldberoemde Sherlock Holmes heeft veel gereisd in zijn leven. De belangrijkste locaties in zijn leven en voor zijn werk zijn vooral Schotland en Engeland, en verrassend genoeg Zwitserland.
Comments