top of page

Reizen in gedichten: William Wordsworth

William Wordsworth was een van de grootste dichters van de Engelse literatuur. Hij schreef over de natuur en landschappen en voelde zich verbonden met de schoonheid van de natuur om hem heen. Hij haalde zijn inspiratie uit de natuurlijke wereld en zijn boek Lyrical Ballads, een bundel gedichten die hij samen schreef met Samuel Taylor Coleridge, wordt gezien als het begin van de Romantiek. Omdat Wordsworth zijn inspiratie uit de natuur haalde, is het voor literaire reizen natuurlijk geweldig om te onderzoeken welke plekken hem het meest inspireerden.


Lake District, Engeland, Een inspiratie voor Wordsworth

Lake District, Engeland

Het Lake District in Engeland is belangrijk geweest voor William Wordsworth. Hij heeft veel inspiratie gehaald uit het natuurgebied. Hij is er geboren en woonde er een groot deel van zijn leven. Het was de plek waar hij zich het meest verbonden voelde met de natuur en zijn creativiteit. Hij beschreef de plek als een bron van troost, vreugde en spirituele verheffing. William Wordsworth werd op 7 april 1770 geboren in Cockermouth, Cumbria. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Hawkshead. Samen met zijn broer John ging hij naar zijn oom, terwijl zijn zusje naar Yorkshire werd gestuurd. Hawkshead is de plaats waar hij naar school ging en zijn liefde voor poëzie en de natuur ontwikkelde.


Op zijn 29e settelde hij zich samen met zijn zus in Dove Cottage in Grasmere. Over Grasmere schreef hij onder andere de gedichten Michael en Resolution and Independence (ook wel bekend als The Leech Gatherer).


Overigens schreef Williams zus, Dorothy Wordsworth ook gedichten en dagboeken. Ze had echter geen ambities om schrijfster te worden, en hoewel ze haar broer William heeft geïnspireerd, zijn haar werken pas na haar dood gepubliceerd. Haar bekendste werken zijn de Grasmere journals en Recollections of a tour made in Scotland. De laatste woning waar William Wordsworth woonde was in Rydal, een landhuis genaamd Rydal Mount. Hij woonde daar samen met zijn vrouw Mary Hutchinson en ze kregen er samen 5 kinderen. De plek was ook een ontmoetingsplaats voor andere literaire figuren, zoals Samuel Taylor Coleridge en Thomas de Quincy.


Een groot deel van zijn gedichten zijn geïnspireerd door het Lake District. Hoe kan het ook anders? Zijn beroemdste werk, I Wandered Lonely as a Cloud, wat ook wel bekend staat als Daffodils, is geïnspireerd door een wandeling die William en Dorothy maakten in de buurt van Ullswater in het Lake District. Andere gedichten van Wordsworth waarin je het Lake District terug kunt zien, zijn onder andere The River Duddon Sonnets, The Vale of Esthwaite, Hart-Leap Well, To the Cuckoo, To the Daisy en Lines written in Early Spring.

William Wordsworth, Daffodils

William Wordsworth in Cambridge en Londen

Na zijn schooltijd in Hawkshead ging William Wordsworth naar Cambridge om te studeren. Hij studeerde klassieke talen en literatuur aan het St. James College. Zijn interesses lagen echter meer bij het zelf produceren van poëzie dan bij het studeren van literatuur. Hij rondde zijn studies af en trok weer naar het platteland. Hij heeft ook weinig geschreven over zijn tijd in Cambridge, omdat hij liever schreef over de natuur. William Wordsworth maakte af en toe een uitstapje naar Londen. De drukte en het rumoer van de stad waren een flink contrast met de rust van zijn geliefde Lake District, maar het was wel een belangrijke ontmoetingsplaats voor schrijvers en intellectuelen uit zijn tijd en het was voor hem dus een mogelijkheid om te netwerken. Hij was actief betrokken bij literaire kringen en nam deel aan discussies over poëzie, literatuur en politiek. Hij schreef een aantal gedichten over Londen, zoals Composed Upon Westminster Bridge en London.

De reizen van William Wordsworth

Inspiratie uit de Alpen voor Wordsworth

William Wordsworth hield van reizen. De eerste reis die hij maakte buiten de grenzen van Engeland was in 1790, waar hij België, Frankrijk en de Alpen bezocht. Hij was onder de indruk van de natuurlijke schoonheid van de Alpen en deze reis wordt vaak gezien als een keerpunt in zijn leven. Hij ontdekte nieuwe landschappen en culturen en dat inspireerde hem tot een nog diepere waardering voor de natuur en het sublieme. Hij schreef onder andere het gedicht The Simplon Pass over een bergpas Zwitserland.


Hij bezocht Wales, Schotland en Ierland meerdere keren. In Wales schreef hij het gedicht Lines composed a few miles above Tintern Abbey, wat een van zijn meest beroemde gedichten zou worden. Tintern Abbey is een imposante middeleeuwse ruïne aan de rivier de Wye in Wales. De gedichten To a highland girl en Glen-Almain gaan over Schotland. Het gedicht The Solitary Reaper werd geïnspireerd door de regio Tweeddale in Schotland. In 1798 maakte Wordsworth een reis naar Duitsland samen met zijn zus Dorothy en de auteur Coleridge, met wie Wordsworth Lyrical Ballads schreef. Ze bezochten onder andere Hamburg, Goslar en de rijnvallei. Hij kwam in aanraking met Duitse auteurs zoals Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller die zijn eigen werk zouden beïnvloeden. Tijdens zijn verblijf in Goslar schreef Wordsworth Lines Written in Early Spring. In Lyrical Ballads vinden we twee gedichten die sterk zijn beïnvloed door zijn tijd in Duitsland, namelijk Expostulation and Reply en The Tables Turned. Ten slotte bevat Wordsworths magnum opus, Prelude, ook passages die geïnspireerd zijn door zijn reis naar Duitsland.


Ten slotte willen we Italië nog noemen. In1837 maakte Wordsworth een reis naar Italië waar hij plaatsen bezocht als Venetië, Florence en Rome. Hij was toen al een gevestigde dichter. Hij was onder de indruk van de historische architectuur en de prachtige landschappen. Helaas schreef hij geen gedichten over deze reis. De Romantische dichter William Wordsworth haalde zijn inspiratie uit de natuur en dan met name de natuur rondom de plaatsen waar hij woonde, zoals het Lake District in Engeland. Hij hield echter ook van reizen en bezocht, Schotland, Ierland, Wales, Duitsland, Frankrijk en Italië en deed inspiratie op die zijn werk zouden beïnvloeden.

Commentaires


bottom of page