top of page

De literaire geschiedenis van Engeland - van de Middeleeuwen tot de Romantiek

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Engeland heeft een ontzettend rijke, literaire geschiedenis. De meest bekende auteurs die wij in Nederland kennen, zijn Engels. Denk maar aan William Shakespeare, Jane Austen, de zusjes Brönte, Roald Dahl of Charles Dickens. In dit artikel willen we deze literaire geschiedenis van Engeland eens wat beter onder de loep nemen, en raadden we je de beste boeken aan binnen de Engelse literatuur. Om het wat meer behapbaar te houden, bespreken we in dit artikel alles van de middeleeuwse literatuur tot en met de romantiek en zullen we in een tweede artikel de literatuur vanaf de Victoriaanse periode tot nu bespreken.


Engeland literatuurgeschiedenis

Middeleeuwse Engelse Literatuur

Als we helemaal teruggaan naar de Middeleeuwen dan begint de Engelse literaire traditie, zoals in de meeste landen, met een orale verteltraditie. Verhalen die mondeling overgeleverd werden. Pas toen het schrift ontstond, werden de verhalen opgeschreven. De oudste Engelse tekst die we hebben is Beowulf. Het is een heldendicht geschreven in het Oudengels. Het verhaal is voornamelijk fictief maar tegelijkertijd is het wel een bron over Angelsaksische tradities, personen en gebeurtenissen. Het is een erg spannend verhaal dat later ook herschreven is door J.R.R. Tolkien, de auteur van Lord of the Rings. Ook overgeleverd uit de orale traditie zijn de ridderromans. Denk aan verhalen zoals Sir Gawain and the Green Knight (Heer Gawein en de groene ridder in de Nederlandse vertalingen) of de verhalen van Koning Arthur die zijn opgeschreven door Thomas Malory. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de Engelse canon, al heeft Malory wel geput uit Franse invloeden voor zijn ridderverhalen.


Ten slotte willen we binnen de Middeleeuwse Engelse literatuur nog Geoffrey Chaucer en de Canterbury Tales noemen. Dit is een raamvertelling, verhalen die worden verteld door pelgrims die op weg zijn naar Canterbury. De verhalen zelf komen ook uit de orale verteltraditie en zijn opgeschreven door Chaucer, die in het boek ook goed weergeeft hoe zo'n orale vertelcultuur eruit zag. Het is een prachtige bundel met veel verschillende verhalen omdat iedere verteller een andere achtergrond heeft. De Canterbury Tales hebben veel overeenkomsten met het Italiaanse Decamerone, ook een raamvertelling, die in dezelfde tijd is geschreven door Giovanni Boccaccio.


Literaire geschiedenis van Engeland

Engelse literatuur in de renaissance

Tijdens de renaissance was er een opbloei van literatuur en cultuur, ook in Engeland. In Engeland is dit de tijd van Shakespeare. Zijn toneelstukken zijn tot op de dag van vandaag bekend over de hele wereld. Een ander bekend toneelstuk uit de renaissance is Doctor Faustus van Christopher Marlowe, een tragedie over een geleerde die zijn ziel verkoopt aan de duivel in ruil voor kennis en macht.


Belangrijke auteurs in de Engelse literaire geschiedenis in de 17e eeuw zijn John Milton en Aphra Benn. Milton schreef Paradise Lost, een van de grootste werken uit de Engelse literatuur. Het is een episch gedicht en het beschrijft de zondeval. Aphra Benn is de eerste professionele vrouwelijke auteur uit Engeland en is welgeprezen om haar roman Oroonoko, dat slavernij en kolonialisme behandelt.


Engelse literatuur in de verlichting en de romantiek

Belangrijke auteurs in de Verlichting in Engeland zijn Daniel Defoe en Alexander Pope. Daniel Defoe schreef het bekende Robinson Crusoe, over een jonge man die alleen strandt op een eiland. Alexander Pope is een van de bekendste dichters uit de 18e eeuw. Hij schreef satirische poëzie, waaronder The rape of the lock.


De Verlichting ging over in de Romantiek en voor de Engelse literatuur betekent dat vooral een opkomst in grootse dichters die schrijven over de natuur, verbeelding en emoties. Volgens sommigen is de publicatie van Lyrical Ballads van William Wordsworth en Samuel Taylor Coleridge het begin van de romantiek. Naast deze twee dichters is ook John Keats een grote Engelse dichter uit de romantiek.


Bekende romanauteurs uit de Engelse romantiek zijn Jane Austen, Mary Shelley, Charlotte & Emily Brönte en Sir Walter Scott. Jane Austen kennen we van wereldberoemde boeken als Pride & Prejudice en Sense & Sensibility. De auteur Mary Shelley is bekend van Frankenstein, het verhaal over de wetenschapper die een 'monster' tot leven wekt. Ten slotte de zusjes Brönte, die qua tijd overlappen met de Victoriaanse periode. Emily Brönte schreef Wuthering Heights, een meeslepend verhaal over passie, obsessie en wraak en Charlotte Brönte is het meest bekend vanwege Jane Eyre. De Engelse literatuur heeft een ontzettend rijke geschiedenis met sterke auteurs die zeker de moeite waard zijn om te lezen. In dit artikel hebben we de Engelse literatuurgeschiedenis vanaf de middeleeuwen tot aan de romantiek besproken en hebben we een aantal mooie boeken benoemd die je zeker op je te-lezen lijstje kunt zetten. In ons volgende artikel gaat de Engelse literatuurgeschiedenis verder met de victoriaanse tijd tot nu!Engeland literatuurgeschiedenis

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page