top of page

Bestemmingen

Denemarken

Op deze pagina vind je alles over Denemarken! Het land van sprookjesachtige landschappen, bruisende steden en een rijke literaire traditie met bekende namen zoals Hans Christiaan Andersen.

Ga met Literaire Reizen mee naar Denemarken, duik in de Deense literatuur, leer wat Hygge precies inhoudt en ontdek de mooiste plekken in dit prachtige land. Reis je mee?

Lees al onze artikelen over Denemarken

1
2

Ontdek Deense literatuur

Scandinavische literatuur staat bekend om haar spannende thrillers, en ook binnen de Deense literatuur kun je aardig wat boeken verslinden op het puntje van je stoel. Daarnaast is Denemarken ook het land van Hans Christiaan Andersen, een sprookjesverteller die we kennen van sprookjes als De Kleine Zeemeermin en Het meisje met de zwavelstokjes. 

 

DSC04957.jpg

De leukste steden in Denemarken

Denemarken is een prachtig land in Scandinavië. Het is vanuit Nederland het meest gemakkelijk bereikbare Scandinavische land. Momenteel is het nog geen al te populaire reisbestemming, en dat is jammer, want Denemarken heeft veel te bieden. Het is een land met prachtige natuur en lieflijke steden waar de mensen vriendelijk en gemoedelijk zijn.

De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen. Methaar fijne sfeer, gekleurde huizen en lekker eten, is het er heerlijk vertoeven. Ontdek het kleurrijke Nyhavn, ga op zoek naar de kleine zeemeermin of bezoek het iconische Opera House. Bezoek ook zeker het themapark Tivoli, midden in de stad.

Een andere stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken, is Aarhus. Met prachtige boekwinkels voor de boekenliefhebbers, maar ook een rijke geschiedenis en moderne architectuur behoort deze op één na grootste stad in Denemarken zeker op je wensenlijstje. Bezoek bijvoorbeeld Den Gamle By, een openluchtmuseum te midden van de Botanische Tuinen, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van Denemarken.

Nog meer leren over Hans Christiaan Andersen, de bekendste auteur van Denemarken? Bezoek dan zijn geboortestad, Odense, waar je ook een museum over zijn leven kunt bezoeken.

Als je fan bent van vikingen, zet dan zeker Roskilde op je lijst. Het ligt vlakbij Kopenhagen en de stad heeft een rijke viking geschiedenis, en maar liefst 5 viking schepen die je kunt bewonderen in het Viking Ship Museum.

Ten slotte willen we toch ook Legoland nog noemen. Dit beroemde themapark in Billund staat helemaal in het teken van Lego en is een must voor iedere fan van de gekleurde steentjes!

De mooiste natuur in Denemarken

Naast bruisende, kleurrijke steden met een rijke geschiedenis heeft Denemarken ook prachtige natuur om te bezoeken. We zetten de mooiste natuurgebieden van Denemarken voor je op een rijtje.

Bezoek Skagen, het noordelijkste puntje van Denemarken. Er zijn hier prachtige stranden en je vindt er Grenen: De plek waar de Noordzee en Kattegat (de zeestraat tussen Zweden en Denemarken) elkaar ontmoeten: een bijzonder natuurfenomeen!

Het eiland Bornholm is een prachtig stukje Denemarken. Je vindt hier mooie bossen, sprookjesachtige valleien en beklimbare kliffen. Het is een uniek stukje Deense natuur!


Møns Klint is een spectaculaire krijtsrots waarlangs je prachtige wandelingen kunt maken. Een andere mooie krijtsrots is Stevns Klint, onderdeel van de Unesco Werelderfgoedlijst.

Wist je dat Denemarken ook nationale parken heeft? Thy National Park is het eerste nationale park van het land en je vindt er duinen, uitgestrekte bossen en heidevelden. Perfect voor wandelaars of fietsers!

Ooit gehoord van de Deense alpen? Svanninge Bakker worden ook wel de Funen Alpen genoemd: een schilderachtig landschap op het Deense eiland Funen.

Zo zie je maar, Denemarken heeft niet alleen het kleurrijke Kopenhagen en het al net zo kleurrijke Legoland, er is ook genoeg moois te zien voor eenieder die zich graag in de natuur bevindt.


 

Reisadvies Denemarken

Lees hier al ons reisadvies voor Denemarken. Hoe je er het best heen kunt reizen, wat het beste moment is voor een tripje naar dit prachtige land en andere belangrijke dingen om in je achterhoofd te houden wanneer je naar Denemarken reist.


 

Hoe kom ik er?

Denemarken is het meest gemakkelijk te bereiken land van Scandinavië. Met de auto ben je er eigenlijk zo. Naar het centrum van het land vanaf Amsterdam doe je er zo'n 8 uur over met de auto, maar je passeert de landsgrens al na 6,5 uur. Met een dagje rijden ben je dus al gauw in Denemarken.
Je kunt er ook voor kiezen om met het vliegtuig te gaan, dan kost het nog geen anderhalf uur vliegtijd.

Wat is de beste reistijd voor Denemarken?

Zoals gezegd is Denemarken nog niet helemaal overspoeld met toeristen wat betekent dat je ook prima in de zomer kunt gaan. Let er wel op wat je wil gaan doen, als je naar Legoland wil, dan raden we aan om niet naar het hoogseizoen te kijken, hetzelfde geldt voor Tivoli in Kopenhagen. In het voorjaar is Denemarken erg mooi, het begint net wat warmer te worden en de bloemen komen uit. Zeker als het warm genoeg is om wel dingen te doen, maar het niet te heet en te druk is, heeft dit seizoen onze voorkeur. Denemarken in de herfst of winter is ook bijzonder, omdat je dan echt de hygge kunt voelen en in de winter kerstmarkten kunt bezoeken. Lees hier meer over hygge.

Meer reisinformatie Denemarken

Hou er rekening mee dat ze in Denemarken geen Euro hebben, maar Deense Kronen. Je kan op de meeste plekken wel binnen, maar zeker voor kleinere dorpjes is het handig om wat Kronen op zak te hebben.

Literaire agenda Denemarken

Lees hier alles over de leukste boekige evenementen die dit jaar zullen plaatsvinden in Denemarken!

LiteratureXchange 19 - 23 juni, Aarhus, Denemarken

bottom of page