top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige Plekjes in Oxford - Harry Potter editie

Bijgewerkt op: 29 mrt.

We gaan weer even terug naar Engeland. Als je fan bent van literaire plekjes, is Engeland vast een van je lievelingsbestemmingen. Er is zoveel moois te zien! Er zijn ontzettend veel bestemmingen waar onze favoriete auteurs hun belangrijke werken geschreven hebben. Je kunt in Engeland op zoek gaan naar Winnie the Pooh, in de voetsporen treden van auteur Lewis Carroll en de plek bezoeken waar Shakespeare is opgegroeid. Maar ook voor moderne boeken kun je terecht in Engeland. Vandaag gaan we op zoek naar Harry Potter en de plekken die je vast en zeker zult herkennen als je een echte Potterhead bent. We beginnen onze reis in Oxford, maar zullen ook zeker Londen niet overslaan in een later artikel!


Mis overigens ook zeker het artikel niet over boekige plekjes in Oxford, voor de leukste boekwinkels en bibliotheken in deze prachtige stad!


Harry Potter in Oxford

Er zijn veel mooie plekken in Oxford te ontdekken die je zult herkennen van de Harry Potter films. Een aantal scenes is hier namelijk opgenomen! Je kunt in de stad wandeltours boeken die je langs alle filmlocaties zullen leiden. Ongetwijfeld krijg je dan nog een hoop achtergrondinformatie mee. Ga je liever zelf op pad, dan is dat ook geen probleem, want wij lichten hieronder alle highlights uit! Bezoek zeker Christ Church, de Bodleian Library en de kloosters.


Harry Potter en Christ Church

Harry Potter in Oxford - Christ Church

Wanneer je naar Christ Church loopt, krijg je al het Hogwart gevoel. Dit college, onderdeel van Oxford University, is opgericht in 1546 en het is een prachtige plek om te bezoeken. Gaat je Harry Potter hart al sneller slaan?


Christ Church is een populaire bestemming in Oxford, dus wij raden aan om de universiteit in de ochtend te bezoeken, zodat je genoeg tijd hebt om op je gemak rond te kijken, en er wat minder Dreuzels voor je foto's springen. Om de locaties te bezoeken die we hieronder zullen noemen, heb je wel een ticket nodig die je voor 18 pond aan de deur kunt kopen. Dit ticket is inclusief een (self-guided) audiotour.


De meest bekende Harry Potter locatie in Oxford zie je hierboven: De eetzaal van Christ Church, die je vast wel zult herkennen als The Great Hall in de Harry Potter films! Deze zaal was de inspiratie voor de eetzaal in Zweinstein, natuurlijk zonder de zwevende kaarsen en bewegende schilderijen. Deze eetzaal is geen directe filmlocatie. Voor de Grote Hal hebben ze namelijk een décor gebouwd in de Harry Potter studios, maar het decor is wel gebaseerd op deze ruimte.


De trap naar de eetzaal toe zie je op de linkerfoto. Ook deze locatie zul je herkennen, maar in tegenstelling tot de eetzaal is dit wél een gebruikte filmlocatie. Wanneer Harry, Ron en Hermelien voor het eerst in Zweinstein aankomen, is dit de plek waar de eerstejaars zich verzamelen en toegesproken worden door Professor Anderling, voordat ze de Grote Hal zullen betreden. Ook in andere films wordt deze filmlocatie gebruikt.


Sla ook zeker de kloostergangen niet over, die je kunt bezichtigen in Christ Church met een ticket. Deze gangen voelen echt aan alsof je door Zweinstein dwaalt. Voor de eerste film zijn deze gangen ook gebruikt als filmlocatie.


Harry Potter en de Bodleian Library

Harry Potter Oxford Bodleian Library - Literaire Reizen

De volgende locatie die we willen uitlichten, is de Bodleian Library. Let op, dit omvat meerdere bibliotheeksgebouwen en ze zijn erg populair onder toeristen, dus haal je ticket vroeg in de ochtend om verzekerd te zijn van een bezichtiging.


De gebouwen binnen de Bodleian Library die je wil bezoeken zijn (ze allemaal, maar specifiek voor Harry Potter de volgende) Duke Humfreys Library en de Divinity School. De Divinity School is gebruikt voor het filmen van scenes in de ziekenzaal in Zweinstein. Let vooral op het plafond, en je zult deze ruimte vast en zeker herkennen!


De Duke Humfreys Library is als filmlocatie gebruikt in de Eerste Harry Potter film, en wel voor de scenes in het verboden gedeelte (de restricted section) van de Zweinstein bibliotheek!


Harry Potter en New College

De 'new' college (niet zo nieuw, aangezien ook dit al bestaat sinds de 14e eeuw), is een laatste filmlocatie voor de Harry Potter films. Ook hier zijn de kloosters gebruikt om te filmen, als de wandelgangen van Zweinstein. Ook de tuin was een filmlocatie. Herinner je je de scene waarin Draco wordt omgetoverd in een fret door Dwaaloog Dolleman? Juist, dat is hier gefilmd, bij een boom die sindsdien iconisch is.


Als echte Harry Potter fan wil je dus zeker Oxford bezoeken! Andere locaties die we je kunnen aanraden zijn Londen, Edinburgh en York! Wil je meer lezen over Engeland? Bezoek dan zeker ook onze Engeland-pagina voor al onze nuttige tips over Engeland, boekige plekjes in de mooiste steden en Engelse literatuur.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page