top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige Plekjes in York

Bijgewerkt op: 29 mrt.

York Minster, Verenigd Koninkrijk.

Laten we weer eens teruggaan naar Engeland. Want als we op zoek gaan naar toffe boekige plekjes, dan is Engeland toch wel een land waar veel te vinden is. Het land waar Shakespeare vandaan komt, waar Winnie the Pooh geboren is en waar Lewis Carroll zijn geliefde Alice in Wonderland schreef. Eerder hebben we al gekeken naar boekige plekjes in Londen en Oxford, en vandaag is het tijd om wat noordelijker te gaan. We gaan namelijk naar: York!


De beste boekwinkels in York

Boekwinkels in York, Engeland

Een van onze favoriete boekwinkels in York is The Minster Gate Bookshop. Een uitgebreide antiquaraat en tweedehands boekenwinkel met 5 verdiepingen, die zich specialiseert in jeugdliteratuur, folklore en Arthuriaanse boeken. Het is een mooie plek om nieuwe titels te ontdekken!


Ook The little apple bookshop focust zich op jeugdboeken. Ze hebben een prachtige collectie nieuwe boeken én het is een toffe winkel als je op zoek bent naar leuke boekige hebbedingetjes of cadeautjes!


Ook The Grimoire Bookshop kan niet ontbreken op deze lijst. Alleen de naam is al fantastisch! Deze boekwinkel heeft een fijne, huiselijke sfeer en een mooie collectie.

Een van de grootste boekwinkels in York is Ken Spelman Bookshop & Gallery, met meer dan 40.000 boeken! Hier vind je zeker wat je zoekt. Deze boekwinkel heeft ook op de lijst met de 10 meest zeldzame boekwinkels in Engeland gestaan (samengesteld door The Independent).

Heb je interesse in sci-fi, fantasy en/of boeken binnen lgbtqi+ genres, dan raden we The Portal Bookshop aan. De winkel is niet groot maar heeft wel een mooi aanbod, vriendelijk personeel en een fijne sfeer om op je gemak rond te kijken.


Boekige plekjes in York, Engeland

York Minster Library

Een van de highlights van York is York Minster. Een gotische kathedraal die zo'n 700 jaar geleden gebouwd is en de op één na grootste cathedraal van Europa is, na de Dom in Keulen. In de Minster is ook een bibliotheek te vinden waar je wel 90.000 boeken zult aantreffen. Het is een heuse schatkamer!


The Shambles - Diagon Alley - De Wegisweg

Wat York extra bijzonder maakt voor boekenliefhebbers, is de Shambles; een klein steegje waar J.K. Rowling de Wegisweg (Diagon Alley) op gebaseerd heeft. Als je door deze straat loopt, heb je ook echt het gevoel dat je in Harry Potter Wereld terecht gekomen bent! Er hangt een gezellige sfeer in het steegje, dat wordt versterkt door alle Harry Potter winkeltjes die je er tegenwoordig kunt vinden.


Op Shambles 9 3/4, hoe kan het ook anders, vindt je een bijzondere Harry Potter bar, namelijk: The Potions Cauldron, waar je je eigen drankjes kunt maken!


Boekige evenementen in York

Minster Gate, York Minster, York, UK

Voor boekenliefhebbers is York dus echt een toffe plek om te bezoeken, maar naast Harry Potter vibes en toffe boekwinkels is er nog meer te beleven. Er zijn jaarlijks maar liefst twee literaire evenementen in de stad!


Het grootste evenement voor antiquaraten in Engeland wordt jaarlijks gehouden in September in York, namelijk York National Book Fair. Het evenement bestaat al sinds 1974 en is de perfecte plek om bijzondere en oude boeken in handen te krijgen. Het is perfect voor boekenverzamelaars en boekenliefhebbers. Check zeker ook de website van York Book Fair voor meer informatie.


Een tweede literair evenement dat jaarlijks wordt gehouden in York, is York Literature Festival. Ieder jaar in maart vindt dit evenement plaats. Verschillende boekwinkels en culturele instellingen doen mee aan dit evenement en er komen vaak bekende auteurs zoals Joanne Harris, Matt Haig en Kate Mosse. Het evenement is dit jaar dus al geweest, maar heb je interesse om in maart 2024 richting Engeland te gaan, hou dan zeker de website van York Literature Festival in de gaten! Wil je meer lezen over Engeland? Bezoek dan zeker ook onze Engeland-pagina voor al onze nuttige tips over Engeland, boekige plekjes in de mooiste steden en Engelse literatuur.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page